02-05-2017

Assertiever worden: in 8 stappen voor jezelf opkomen op een opgewekte manier

Lees verder

Assertiever worden: in 8 stappen voor jezelf opkomen op een opgewekte manier

Baal jij er al een tijd van dat je lager ingeschaald bent dan je collega, zie je hoe alle leuke klussen naar je collega gaan of word je af en toe hoorndol van de collega die je van je werk afhoudt? Veel mensen, waaronder vooral vrouwen, vinden het lastig om in gesprek te gaan over moeilijke onderwerpen op hun werk, omdat zij bang zijn dat ze gaan huilen. Ook mannen en vrouwen die niet huilen, stellen lastige gesprekken vaak uit.

Bang om te gaan huilen

Deze angst om te gaan huilen zorgt er ook vaak voor dat ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Omdat ze angstig zijn stellen ze het namelijk uit, waardoor de frustratie hoger op loopt en de kans dat ze gaan huilen alleen maar groter wordt.

Heb jij ook van die onderwerpen op het werk die je liever uit de weg gaat .

Als je geen signalen afgeeft of sub-assertief af en toe wat mompelt, is de kans groot dat de verhoudingen alleen maar schever gaan groeien. Dit resulteert in de situatie dat jouw collega of manager denkt dat jij het wel oké vindt en de problemen niet serieus neemt. Maar hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? Ik geef acht realistische stappen hoe je dat aanpakt.

1) Niets doen is korte-termijn belang

Kanaliseer je negatieve energie om tot een actie te komen. Sta daarom even stil bij de momenten van frustratie en verbeeld je hoe de situatie zich zal ontwikkelen als je niets doet. Zie in dat niets doen is ingegeven vanuit je korte-termijn-belang en probeer beter en duurzamer voor jezelf te zorgen.

2) Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Jouw collega/manager/relatie heeft vaak ook vooroordelen bij jouw gedrag. Het is mogelijk dat diegene extra weerstand gaat bieden en hij/zij weet wellicht ook waar jouw gevoeligheden liggen. Je collega/manager/relatie zal jou dus onder druk kunnen zetten, door bijvoorbeeld te zeggen ”Als jij het niet wil doen, dan vraag ik je collega wel, maar dan hoef je voortaan ook niet meer bij dit overleg te zijn.” Denk ook alvast na over de belangen van de ander en de drukmiddelen die gebruikt zouden kunnen worden.

3) Zorg dat je niet te bang bent

Maak jezelf minder bang, denk ook eens na over de vraag waar je het meeste bang voor bent als het misgaat. Is dat bijvoorbeeld ruzie of ontslag? Misschien maak je jezelf wel veel banger dan nodig is. Ben je wel zo gemakkelijk te ontslaan? Denk bijvoorbeeld aan jouw goede beoordelingen en de vele dienstjaren.

4) Bouw aan een stevig fundament

Bouw consequent aan een realistisch en duurzaam zelfbeeld. Stel jezelf elke dag de vraag: wat ging er goed vandaag en wat zegt dat over mij? Dan valt je waarschijnlijk op dat je vaker de kritiek en missers hebt opgeslagen dan jouw behaalde successen.

5) Probeer eens in termen van stoeien te denken

Zie het als een spel: een beetje duwen en sjorren zoals jongetjes op de basisschool met elkaar doen. Zonder te veel nadenken gewoon durven zeggen wat je wilt of voelt, zoals: “Nou, die baan (of klus) lijkt mij wel wat.” Dit doe je zonder dat je ervoor gevraagd wordt of zelfs als je weet dat jouw senior collega de baan ook graag wil. Of: “Nee hoor, daar heb ik geen zin in”, als het gaat om een nederig klusje dat voor jou niet of nauwelijks toegevoegde waarde heeft. Of als je baas op je aan het inpraten is om in iets mee te gaan wat jij niet wilt: “Joh, wat zeg je nou allemaal voor gekkigheid?” Zie het dus als een spel. De ander probeert wat en jij duwt terug vanuit jouw belang. Laat je dus niet intimideren.

6) Een gezamenlijk belang? Zorg voor maatjes

Denk ook eens aan je maatjes op je werk. Misschien wil jij iets bereiken, maar heb je meer kans als je het samen doet. Ook kan je proberen ervoor te zorgen dat je de zegen hebt van een zwaargewicht in de organisatie.

7) Wees je bewust van jouw standaardaanpak (en doe het eens anders)

Misschien ben je zelf zo gewend empathie te geven, dat je dat zelf ook van anderen verwacht en altijd hetzelfde spel speelt. Je bent er dan op uit om begrip te krijgen, omdat dat nu eenmaal jouw manier is.

Probeer eens een andere aanpak uit. Kruip niet in de slachtofferrol, zoals bijvoorbeeld: “Dat hij of zij nu zo tegen me doet, na alles wat ik altijd doe…” Gewoon doen of je neus bloedt en ondanks jullie aanvaring lekker kletsen over het weekend. Die ander heeft namelijk ook zijn eigen doelen, logisch natuurlijk.

8) Een pokerface helpt, ook van binnen

Hanteer eens bewust een pokerface als je enge dingen doet, zoals aangeven dat je iets niet doet. De ander voelt zich al snel de sterkere partij als jij verontschuldigend glimlacht of een zenuwachtige indruk maakt. Maar ook voor jezelf: door uitdrukkingsloos te kijken, krijg je ook een andere fysieke ervaring. Soms kan een Valeriaantje prima helpen wat relaxter over te komen.

Conclusie

Als je het lastig vindt om voor jezelf op te komen, bedenk dan dat je er ook voor wordt betaald. Soms gaan dingen juist mis als mensen hun mening voor zich houden en hun collega’s of baas niet durven tegen te spreken. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Titanic. We weten allemaal hoe erg dit mis ging.