Heb jij zicht op je bagage?

Stel: je trekt de wildernis in, met je rugzak. Je weet alleen niet zo goed wat er in je rugzak zit; je hebt er een beetje een globaal beeld van. Dat voelt onrustig natuurlijk; je weet niet waar jouw overlevingskansen het grootst zijn en wat je vanuit je rugzak kunt gebruiken om er een succes van te maken. Dit is in feite de situatie voor velen van ons op ons werk. We bevinden ons in een omgeving, waarin we regelmatig op de proef gesteld worden, maar hebben ondertussen weinig zicht op ons materieel.

We krijgen nu eenmaal vaak veel meer informatie over onze ontwikkel c.q. verbeterpunten, dan over onze kwaliteiten. Zelfs in positieve functioneringsgesprekken wordt regelmatig het grootse deel van de tijd besteed aan die ‘paar verbeterpuntjes’. Zelden wordt lekker de tijd ingeruimd om eens goed na te denken over wat jou nu zo succesvol maakt in bepaalde situaties.

Het past goed in de Calvinistische traditie om, bij voorbeeld bij de evaluatie van een project, ook zelf vooral te vragen wat je beter had kunnen doen. En zo zijn we allemaal specialist op onze verbeterpunten en amateurs als het gaat om zicht op kwaliteiten. Natuurlijk is het nuttig om goed te weten wat nu precies jouw kwaliteiten zijn en wat je toevoegt aan het team. Daarmee kun je beter sturen naar rollen waarin je op je best bent en is het ook gemakkelijker je tekortkomingen te accepteren. Daarom nu eens geen aandacht voor wat je allemaal vast ook nog te leren hebt, maar de focus op kwaliteiten, met deze oefening uit de positieve psychologie.

  • Als je terugkijkt op wat jij hebt bereikt, waarop ben je dan het meest trots?
  • Wat zegt dat succes over jou?
  • En wat nog meer?

Het grappige is dat je deze oefening gewoon ook elke dag even kunt doen; over wat je vandaag bereikt hebt. Het hoeft allemaal niet persé zo groot; ook het gegeven dat je toch maar mooi die lastige klant hebt gebeld, zegt iets over jou. Dat je de confrontatie niet uit de weg gaat, bij voorbeeld, en oog hebt voor de relatie. Dat zit maar mooi in jouw bagage.
Of probeer deze oefening eens om meer zicht te krijgen op wat zorgt dat jij bepaalde dingen goed kan:

Oefening: Inzicht uit dieptepunten
Ieder leven kent tijden waarin het leven zwaar was, we het moeilijk hadden. Maar juist in zware tijden leren we vaak tot dan toe onbekende kanten van onszelf kennen of ontwikkelen we nieuwe kwaliteiten. Blik eens terug op jouw zware tijden, zowel privé als in je werk.

Wat hebben die dieptepunten jou uiteindelijk aan inzichten en kwaliteiten opgeleverd? Welke kracht/potentie heb je mogelijk bij jezelf ontdekt?