Aanhikken tegen een carrièreswitch

Heb jij het lef om weer junior te zijn?

Je bent erin gerold, in deze baan. Door toevalligheden, de keuzes die je maakte, al dan niet gestimuleerd door je ouders en docenten. En misschien ging het allemaal best OK. Maar wat nu. Als je tot de conclusie komt dat dit niet jouw pad is. Als je jezelf dit werk echt niet nog jaren ziet doen? Hoe kom je erachter of een carrièreswitch de juiste keuze is en hoe vind je de moed ernaar te handelen?

Eerst de check: is een carrièreswitch de beste keuze?
Veel mensen die het voornemen hebben op zoek te gaan naar heel ander werk, doen dat uiteindelijk toch niet. Ze zien op tegen de tijdsinvesteringen in opleiding en training, tegen hun dalende inkomen, financiële onzekerheid in bredere zin. En vaak niet in de minste plaats: weer junior zijn. Het is ook een grote stap. Hoe weet je nu of je er goed aan doet: of je straks geen spijt hebt?

  • Stel jezelf de juiste vragen. Denk ik al langer zo of is mijn sterke verlangen naar iets anders misschien een gevolg van een tijdelijke omstandigheid? Is er sprake van sterke wisselingen in dat verlangen? Wil je vooral weg of droom je van een bepaalde baan? Als dat laatste het geval is: zorg voor de juiste feiten. Zoek uit hoe je dagen er echt uitzien, wat je gaat verdienen, of je kans maakt. Als je vooral weg wilt, lees hieronder verder.
  • Leg de vinger op de zere plek. Waar gaat het mij eigenlijk om: welke aspecten van mijn werk passen me niet meer? Waar liggen mijn verlangens precies? In dat kader zou je ook de test kunnen doen die op mijn website te vinden is. Verder staan er ook artikelen om erachter te komen hoe je stappen kunt ondernemen om vage verlangens te vertalen naar concrete banen.
  • Onderzoek de laagdrempelige varianten. Misschien kun je in je functie wel aanpassingen doen door bepaalde elementen eruit te schrappen of juist toe te voegen. Jobcarving, wordt dat ook wel genoemd. Sommige werkgevers staan ervoor open, anderen helemaal niet (bang voor wildgroei). Eens goed rondkijken of je voorbeelden kent, een aftastend gesprek met HR of je manager, kunnen je mogelijk helpen je baan veel meer te laten passen. Misschien moet je het ook buiten je werk zoeken: we verwachten soms gewoon teveel van ons werk. Als je een verlangen voelt naar werk met meer maatschappelijke relevantie bij voorbeeld, of je voelt een verlangen om anderen echt te kunnen helpen, kun je dat misschien wel veel beter vinden in vrijwilligerswerk naast je baan. Als maatje bij Vluchtelingenwerk of secretaris bij de weekendschool voor kinderen uit achterstandswijken.

    Ja, ik wil. Maar hoe zorg ik dat ik ook echt tot (de juiste) actie kom?
    Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt dat je een nieuw pad wilt bewandelen is de vertaalslag naar de juiste acties vaak nog wel een hobbel. Zeker als je nog geen concreet beeld hebt van wat je dan zou willen doen en hoe je je zelf daarmee zou kunnen onderhouden. Dat vergt vaak behoorlijk wat energie en doorzettingsvermogen. Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet blijft aanmodderen, en langzaam maar zeker cynisch wordt in je huidige baan? Of dat je over 20 of 30 jaar niet enorme spijt hebt dat je de stap niet hebt gezet en nooit je hart gevolgd hebt?
  • Zorg dat je je financiële ruimte scherp hebt. Als je angst hebt om los te laten in verband met de financiële consequenties, zoek uit hoe het zit. In veel gevallen valt het allemaal best mee, is mijn ervaring. Misschien is het je ook wel waard om andere zaken te laten: een tijdje minder vakanties, geen verbouwing, misschien zelfs een ander huis. Soms kun je ook een tijdje zaken combineren: een opleiding in een andere richting, naast je huidige baan.
  • Verleid jezelf. Als je vooral weet wat je niet meer wilt en helder wilt krijgen wat nu wél: ga dan in gesprek. Op wie ben je misschien weleens jaloers geweest (een mooie indicator van verlangens), welke organisatie leek je altijd al leuk? Via de tweede cirkel (de contacten van jouw contacten) heb je vaak de meeste kans om de juiste personen te treffen. Veel mensen willen wel een kopje koffie drinken of je per telefoon een half uurtje helpen. Al pratende ga jij waarschijnlijk (meer) opties zien en gaat je verlangen groeien. Boven de angst uit.
  • Maak oudere vrienden en ga eens fantaseren over later. Ofwel: zorg voor intergenerationele ervaringen. We denken vaak niet zo na over onze verlangens over 10, 20 of 30 jaar. Oud worden is voor de meesten van ons niet iets om lekker over te fantaseren. Maar toch is het slim dat juist wél te doen: na te denken over banen, vakgebieden die ook op termijn bij je passen. We zitten vaak in onze eigen generatiebubbel, maar door bewust in gesprek te gaan met een generatie ouder dan jij, kun je ook je eigen beeld over hoe je in de toekomst je dagen zou kunnen invullen scherper krijgen.


Doe eens een gedachteoefening

Wat zou er leuk kunnen zijn aan jouw leven als je 40, 50, 60 of 70 bent? Het helpt om een beeld te krijgen hoe je ook in de toekomst nog best een leuk leven kunt hebben.


Het lef hebben om weer junior te zijn

Mensen hebben vaak de meeste spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben. Mogelijk kom je erachter dat de droom die je stiekem al lang koestert, toch niet bij je past. Of besluit je dat je baan best een goede deal is, ook op termijn omdat je wel fijn de ruimte hebt om er dingen naast te doen. En begin je enthousiast aan een vrijwilligersklus of een cursus Italiaans. Maar door het uit te zoeken, maak je een zelf een keuze en dat voelt vaak veel beter. Misschien maak je wel de stap en begin je alsnog aan een studie rechten of psychologie. Het vergt moed en veerkracht om weer junior te zijn en je vaste positie los te laten. Maar ik ken inmiddels ook aardig wat mensen die heel tevreden zijn over hun stap: die vinden dat ze leukere mensen geworden zijn, omdat ze op hun best zijn in hun werk. Maar vooral omdat ze zichzelf weer opnieuw moesten uitvinden en het aandurfden om weer een tijdje junior te zijn.

Een goede start om erachter te komen waar je nu echt om gaat is de CHECK-UP: JIJ EN JE WERK.
Je beantwoord vragen over de 'fit met de inhoud en de fit met de organisatie'. Uiteindelijk komt hier een score uit. Wij sturen je de test graag toe. Stuur ons een mail.

De scores
geven je een beeld waar voor jou ‘winst’ te behalen valt. Wat voor jou belangrijk is en waarop je kunt bijsturen in je huidige baan. Of waar moet je op letten bij het zoeken naar een andere baan. Door een scherp zicht op de knelpunten, maar wellicht ook juist de punten waar je juist wél tevreden over bent, kun je voorkomen dat je de verkeerde stappen zet.

Voor specifieke tips over hoe je kunt bijsturen, kun je de boekjes: ‘Loopbaanonderhoud’ (de Bruine/Buchel) en Hoe groen is jouw gras? (De Bruine/Bender) lezen. Ook kun je kijken op onze website onder artikelen