27-12-2015

2016 in, liefst met een fijne vaste baan.

Lees verder

2016 in, liefst met een fijne vaste baan.

Tevreden, maar bezorgd (is de gemiddelde Nederlander)
Ga zelf bovengemiddeld ontspannen 2016 in!

Zo laten de resultaten van het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau het humeur van Nederlanders zich samenvatten. Heel bepalend voor deze onrust is het gevoel dat de vaste banen aan alle kanten lijken te verdwijnen, aldus Paul Schnabel, voormalig directeur, in het Parool.

Met de recente aankondiging van (dreigende) ontslagen in de zorg, de retail (V&D, DA en Blokker) en de financiële wereld (Rabo) zien veel Nederlanders 2016 met zorgelijke blik tegemoet. Want het kan blijkbaar overal. Ook ik kan me het dringende advies van mijn vader nog herinneren midden jaren 80 als student om maar in de financiële sector te gaan werken, want daar zat je wel safe. In geen andere sector is zo hard gesnoeid als in deze sector. Ruim 1 op de 5 banen is verdwenen. De oorzaken van de grote ontslagrondes zijn vaak een mix van innovaties (doordat we allemaal aan internetbankieren doen kunnen kantoren dicht en hoeft er veel minder handmatig gecontroleerd te worden bij de Rabo), nieuwe concurrentie (hoe Bol.com met 1/7 deel van het aantal werknemers een hogere omzet behaalt dan V&D), politieke keuzes (privatisering in de zorg).

Onrust als je niets doet

*De vaste baan is een typisch 20 ste eeuws concept, aldus Ton Wilthage, hoogleraar in Tilburg.* De geringe resultaten die Asscher bereikt heeft met zijn pogingen om meer banen te creëren lijken dat te bevestigen.
Onrust dus, vooral bij 45-plussers die opgegroeid zijn met het concept van vaste banen. Van wie verwacht wordt dat ze tot 67 of langer blijven werken en nog maar 3 en straks 2 jaar WW krijgen? Het uitzingen tot je pensioen is steeds minder vaak een optie. Voor eenieder die hecht aan zekerheid zit er maar een ding op: het zelf proberen te creëren. Want ook als het Zwaard van Damocles niet op jou terecht komt, kan de dreiging alleen al flink impact hebben op je humeur.

*Als je van de Loopbaanonderhoudsgroep bent, is het niet gek dat je jezelf duurzaam inzetbaar houden als stokpaardje hebt.* Dat je probeert weer een aantal mensen in die reflectieve dagen tussen kerst en oud en nieuw te overtuigen dat het goed is om gewoon maar ‘ns na te denken over een aantal vragen, en zo weer dichter bij een realistisch Plan B te komen.

*Onderstaande vragen, bij voorbeeld:*

  • Heb je helder wat je te bieden hebt?
  • Weet je wat je graag doet, in welke omgeving/rol je tot je recht komt?
  • Heb je een idee waar jouw mogelijkheden liggen, voor wie jij interessant zou kunnen zijn?
  • Heb je helder hoe je jezelf aantrekkelijk voor een bepaalde rol/omgeving maakt?
  • Weet je wat je zou kunnen doen om je netwerk te verbeteren?
  • Heb je scherp waarom je dingen niet doet, hoe je jezelf afremt?

Op deze site staat een href="http://www.loopbaanonderhoudsgroep.nl/meer-lezen/nieuws.html">http://www.loopbaanonderhoudsg... plan voor een uur, dat je al verder kan helpen.
Wil je het maken van een Plan B nog systematischer aanpakken: neem dan contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.