03-11-2020

Slim zoeken via vacaturesites: 5 tips van ervaringsdeskundige

Lees verder

Slim zoeken via vacaturesites: 5 tips van ervaringsdeskundige

Voorkom urenlang zoeken zonder dat het iets oplevert.

Via vacaturesites heb je de meeste kans om een baan te vinden, blijkt uit onderzoek uit 2019/2020 (de Intelligence Group). Een kleine 20% vindt op deze manier een baan en dat is net iets meer dan via bekenden, ‘het netwerk’. Overigens: je kans om via het UWV een baan te vinden is nog geen 2%. Kortom, vacaturesites zijn enorm handig als je op zoek bent naar een (andere) baan. Maar je kunt je er ook in verliezen en er elke dag uren mee bezig zijn. We hebben, in samenwerking met ervaringsdeskundigen, een aantal tips op een rij gezet. Die helpen je zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Zo houd je tijd over voor andere dingen in het leven. En ja, dus ook andere manieren om een baan te vinden.

1. Kies een hybride aanpak: de grote algemene sites én de nichesites. Er bestaan bijna 2500 verschillende vacaturessites in Nederland. Je hebt de grote spelers zoals Indeed.nl, de Nationalevacaturebank.nl en LinkedIn. Maar ook nichesites kunnen je helpen aan juist die ene vacature waar jij naar op zoek bent. Voor veel werkgevers is het te kostbaar of onhandig om hun vacature te melden bij een generieke vacaturessite. Er zijn ook allerlei regionale vacaturebanken en er is een aanbod per branche. Lang niet alle vacatures vind je dus op de grote vacaturesites. Financieel, onderwijs, overheid: ze hebben allemaal meerdere gerichte vacaturesites. Maar je kunt ook vacatureoverzichten vinden als je googelt op bijvoorbeeld: vacatures senioren, of freelancewerk. Tenslotte zijn er sites van de verschillende bemiddelaars zoals randstad.nl, tempo-team.nl, of yer.nl en searchbureau ’s die vacatures plaatsen, die je elders niet ziet. Zoek het een keer goed uit en maak van het lansglopen een soort vaste routine.

2. Zorg dat het systeem voor jou werkt. Maak jobalerts bij een aantal grote vacaturesbanken. Je kunt bij sommige sites ook je cv achterlaten: dat geldt onder meer voor de Nationalevacaturebank.nl, Monsterbord en Werk.nl. Ook bij Joof is dat mogelijk. Joof is ook handig, omdat zij vacatures van de verschillende websites bij elkaar zoeken. Of je maakt een profiel aan via HalloWerk. Ook bij NRC kun je je zoekopdracht bewaren, zodat je relevante vacatures te zien krijgt. Dat scheelt jou weer onrust dat je teveel kansen mist.

3. Denk als een werkgever. Het helpt om stil te staan bij de vraag hoe werkgevers zoeken. Zo zoeken zij wellicht op de term ‘accountmanager’, terwijl jij jezelf ‘verkoper’ noemt. Of ‘medewerker sales’ of misschien wel gewoon ‘account manager‘ (los geschreven). Het is fijn als werkgevers creatief zijn in hun zoektocht, maar je kunt ze natuurlijk helpen door meerdere termen te gebruiken en te experimenteren met verschillende termen. Werkgevers kunnen ook op opleidingen zoeken, bijvoorbeeld: Vapro B. Voor hen is dat een snelle manier om kandidaten met de juiste kwaliteiten te vinden. Veel werkgevers zijn zich aan het bekwamen om slim via data te zoeken, via bijvoorbeeld Boolean. Het loont de moeite er even op de googelen opdat je globaal weet hoe er naar jou gezocht wordt.

4. Bereid je voor op ergernissen. Het zoeken naar vacatures via de sites kan soms behoorlijk frustrerend zijn. De grootste ergernissen op een rij (dan ben je er vast op voorbereid):

  • Vaak werkt het uploaden van je cv niet goed. Of moet je eerst allerlei gegevens invoeren en daarna nog een keer je cv uploaden.
  • Of staat er geen bedrijf bij genoemd: alsof dat niet superrelevant is voor jou.
  • Reageren bedrijven niet zelf, maar krijg je een standaardafwijzing via de site (“bedrijf X is bezig met de volgende ronde, maar daar zit jij niet bij”)
  • Ligt de sluitingstermijn nog ver in de toekomst (dat kan rustig 8 weken verder zijn)
  • Worden verkeerde tags geplaatst waardoor je vacatures krijgt aangeboden op een heel ander werkgebied. Ben je toch echt op zoek naar een (niet wetenschappelijke) beleidsfunctie binnen de universiteit, krijg je toch telkens aanbod voor PhD posities of hoogleraren.
  • Is de salarisindicatie erg vaag. Een ‘marktconform salaris’ of salarisrange van €0-€5000,-

Lees ook: 10 tips voor een persoonlijke en aansprekende sollicitatiebrief

5. Ga je hol uit. Juist omdat het niet alleen maar soepel werkt en je eindeloos door kunt gaan, is het van belang dat je jezelf beperkt. De sites hebben iets verslavends: telkens nieuwe input, de hoop dat er vandaag wel iets goeds bij kan zitten, voorkomen dat je iets mist. Zeker als je dringend op zoek bent, is het lastig stoppen met zoeken. Voor introverte mensen is het risico nog wat groter om zich er helemaal in vast te bijten: je hoeft niemand te bellen, nergens binnen te stappen, kunt gewoon in je veilige hol blijven. Een aantal mensen gaf aan vaste momenten in te plannen. Om daarnaast ook andere dingen te doen: op andere manieren te zoeken, maar ook om te sporten, wandelen of mensen te zien. Jouw fysieke en mentale conditie zijn van belang om door te kunnen gaan. En om je bij een sollicitatiegesprek ook goed te kunnen presenteren.

Waarom netwerken de komende maanden belangrijker wordt
Vacaturesites kunnen je kans om de juiste baan te vinden echt vergroten. Maar nog altijd vindt 80% van de mensen hun baan op een andere manier. Staar je er dus ook niet blind op. Zeker als je meer introvert ingesteld bent, is er het risico teveel bij deze aanpak te blijven hangen. Zo lekker thuis vanachter je computer. Andere manieren die werken: via je netwerken/bekenden (ruim 18%), via uitzendbureaus (8%), via sociale media zoals LinkedIn (7%) en verrassend: via open sollicitaties (ook bijna 7%).
Naarmate er minder vacatures zijn, wordt het netwerken weer meer belangrijk. Logisch: als de vacatures voor het oprapen liggen, is het minder interessant het tijdsintensieve netwerkkanaal te gebruiken. Gegeven de huidige krimp zullen netwerken de komende tijd belangrijker zijn om een baan te vinden: iemand kennen die weet hoe goed jij bent, kan dan net het verschil maken.

Dit artikel is natuurlijk niet compleet. Heb je nog andere tips die je wilt delen? Graag! Stuur ze naar mij: esterdebruine@loopbaanonderhoudsgroep.nl. Dan voeg ik ze toe aan de tips op mijn site.