12-01-2021

Je mist uitdaging, relevantie of teamgeest in je werk?

Lees verder

Je mist uitdaging, relevantie of teamgeest in je werk?

Draai met beleid aan de knoppen: vijf opties die je wellicht meer brengen dan een nieuwe baan.

Nu je vaker thuis werkt valt je opeens op hoe weinig je je collega’s mist. Of je zou collega’s willen hebben met wie je meer zou kunnen lachen. Of meer geïnspireerd door hen willen worden. Of je verlangt ernaar echt iets te kunnen betekenen voor anderen of voor de maatschappij als geheel. Je zou meer willen leren. Of vaker uitgedaagd willen worden.

Maar moet je wel op zoek naar een andere baan? Het is vaak het eerste waaraan we denken, maar het is lang niet altijd de enige of beste oplossing. Lees eerst eens verder over hoe je met meer precisie aan de knoppen kunt draaien: vijf opties die je misschien wel meer brengen dan een nieuwe baan.

1. Onderzoek eens ‘levensbreed’. We verwachten vaak nogal wat van ons werk. Misschien dat een studie aan de Open Universiteit je ook kan helpen die kennishonger te bevredigen. En is het juist wel prettig je te kunnen verdiepen in een ander thema dan je werk. Of kun je er met het werken als vrijwilliger bij de voedselbank voor zorgen dat het knagende gevoel van nutteloosheid verdwijnt. En wellicht tref je ook wel weer mensen met wie je meer plezier hebt dan met je collega’s. Veel mensen willen werken bij een NGO, iets in de culturele sector, of (als arts, verpleegkundige, docent, coach) mensen helpen. Maar juist beroepen of omgevingen waarin veel mensen willen werken bieden vaak slechtere arbeidsvoorwaarden en/of minder zekerheid. Misschien is het je deze nadelen waard, maar mogelijk past een andere keuze jou beter. Een keuze waarbij je wat minder hard aan de knoppen draait en bijvoorbeeld in je vrije tijd jouw aandeel op maatschappelijk vlak levert. Of wat meer consequent aan goede doelen geeft (onderzoek wijst uit dat je vaak meer kunt toevoegen als je er niet je beroep van maakt). Kortom: hang niet alles op aan je werk. En zie geen belangrijke behoeftes over het hoofd.

2. De opties intern onderzoeken. De meeste kans om iets nieuws uit te proberen heb je vaak bij je eigen werkgever, omdat je daar het meeste krediet hebt. Wellicht zijn er opties om nieuwe ervaringen op te doen in een project of door vervanging van een collega. In HR-boeken wordt ook wel over job carving gesproken: het op maat maken van een baan (met name als je ouder wordt), maar daar zie ik weinig werkgevers echt enthousiast over zijn. Wat vaak beter lukt is als je initiatief neemt en bepaalde klussen naar je toetrekt. En dan (als het even kan) andere klussen aan een collega delegeert. Uitspreken wat je verlangens zijn, is een eerste stap. Ik zie veel mensen daar erg voorzichtig in zijn. Mogelijk uit angst om een afwijzing te krijgen of de regie kwijt te raken. Maar ik zie ook hoe juist mensen die het wel aandurven hun verlangens uit te spreken, vaak veel voor elkaar krijgen. Zonder negatief te doen over je huidige werk, kun je je ontwikkelbehoefte aangeven. Wellicht zijn er meer mogelijkheden dan je denkt

3. Eerst eens scherp krijgen wat je behoefte eigenlijk is. Weet je eigenlijk wel wat je vooral mist? Als je een gevoel van onbehagen hebt zonder dat je er echt de vinger achter kunt krijgen, waar dat nu precies mee te maken heeft, doe dan de test eens op mijn site. Daarmee voorkom je dat je aan de verkeerde knoppen draait of voor jou belangrijke aspecten van leuk werk over het hoofd ziet. Dat je straks in een nieuwe baan ontdekt dat je weliswaar inhoudelijk leuker werk hebt, maar dat je nog steeds last hebt van die hiërarchische verhoudingen of van die trage bureaucratie.

Lees ook: Je houdt van je vak, maar overweegt toch omscholing: een keuze die pijn doet

4. Je laten verleiden. Je hoeft nog geen stap te zetten als je op zoek gaat naar alternatieven. Door bepaalde ideeën die je hebt (misschien wil ik wel zij-instromer in het onderwijs worden, ooit) serieus uit te zoeken, kun je erachter komen of het echt iets voor je is. Bijvoorbeeld door eens te bellen met een opleiding, door eens een gesprekje aan te gaan met ervaringsdeskundigen uit de tweede ring van je LinkedIn, krijg je meer gevoel bij zo’n vaag plan. Hetzelfde geldt voor het bekijken van vacatures. Je hebt nog steeds alles in de hand als je op zoek gaat, zelfs als je eens solliciteert. Maar juist als je opties dichterbij brengt, weet je of het echt iets voor je is. En wellicht word je dan een keer toch verleid. Of niet. Maar dan kan ook nog zomaar de uitkomst zijn dat je weer meer tevreden bent met je huidige baan.

5. Nadenken over een combinatie. Veel mensen zien op tegen het zetten van een stap, omdat ze vrezen voor hun financiële zekerheid. Sommige loopbaancoaches roepen dan hard: ‘Gewoon doen, je gevoel volgen’, maar ik ben wat minder van die school. Ik kom te veel mensen tegen die erop stuiten dat het - na die enorm leuke opleiding - helemaal niet haalbaar is om daar ook werk mee te vinden of een rendabel bedrijf te starten. Mensen die echt last hebben van de onzekerheid die de stap hen heeft gebracht. Wat vaak lukt zonder veel risico is het klein starten. Bijvoorbeeld door een dag minder te werken en jezelf zo de ruimte te geven om je eigen praktijk of onderneming vorm te geven.

‘Iets’ doen, is altijd beter dan doormodderen
Nee, als je echt een hekel hebt gekregen aan je werk, en dat al een tijdje zo voelt, zal die cursus of die vrijwilligersbaan je waarschijnlijk niet helpen. Maar toch: het heft in eigen hand nemen, nieuwe ervaringen opdoen, ergens gewaardeerd worden: het kan de hele dynamiek weer veranderen. Misschien dat je daardoor beter kunt formuleren wat belangrijk voor je is. Of je krijgt weer meer energie en zelfvertrouwen. Soms is het gewoon ook echt lastig om een andere baan te vinden, omdat je je leeftijd tegen hebt, of er weinig vacatures zijn. De boodschap is vooral: neem actie. In plaats van energie te verliezen door frustratie over je werk of boosheid op de organisatie: zorg constructief voor jezelf.