24-02-2022

Hoe jij als (ruim) 50-plusser wél een nieuwe baan vindt

Lees verder

Hoe jij als (ruim) 50-plusser wél een nieuwe baan vindt

Vijf tips die werken! 

Het aantal werklozen daalt gestaag, maar de groep 50- en vooral 60-plus blijft vooralsnog achter. Werkgevers lijken op hun hoede. Feit is dat een maatschappij met werkende zestigers nog niet een vertrouwd beeld is. We zien langzaam meer voorbeelden, maar het is nog geen vertrouwd beeld. En daarom zijn vooroordelen (te duur, vaak ziek, niet genoeg in staat te leren) vaak (onbewust) leidend.

Maar daar zal hoogstwaarschijnlijk wel iets in veranderen: door de krappe arbeidsmarkt zijn werkgevers steeds meer gedwongen te experimenteren. Dat leidt weer tot meer vertrouwdheid en meer succeservaringen. Kortom: het is een tijdelijke situatie. En met deze tips kun je je kansen vergroten om, nu nog even tegen de stroom in, aan een nieuwe baan te komen.


  1. Jouw verhaal: praat over jou als mens en waak voor slachtofferschap. In sollicitatiegesprekken kun je je verliezen in terugblikken, maar blik vooral ook vooruit. Heb het over je “Why”, vertel wat je drijft, waar jij blij van wordt in je werk. Laat iets van jezelf zien als mens. En ook als het tegen heeft gezeten, doordat je ontslagen bent of vele afwijzingen hebt ontvangen; ga je niet in de frustratie-stand, maar heb je het erover wat je ervan geleerd hebt.
  2. Aandacht voor de details die jou onnodig ‘oud’  doen lijken. Waak voor traditionele openingszinnetjes: ‘hierbij solliciteer ik naar de vacature’, voor ‘oude’ titels (drs.), voor een overvol en dichtgemetseld cv. Investeer in een echt goede foto. Werk je LinkedIn bij: niet bij professional headline: werkzoekend, maar zet er bij naar welke functie je op zoek bent.
  3. Heb de elementen van je pitch paraat. Ze zullen je zelden vragen naar die 1-minuut pitch, maar het is echt belangrijk vooraf scherp te hebben wat jouw belangrijkste boodschap is. Wat bied jij nu vooral, wat krijgen ze als ze jou inkopen? Denk ook nog even na over de voordelen van jouw leeftijd: geen spitsuurproblematiek, veel kennis waaruit je kunt putten.
  4. Geloof er zelf in. Als je nog aan het rouwen bent over je huidige situatie, ga dan aan de slag met je mentale gezondheid. Zorg dat het leven meer is dan alleen solliciteren. Dat het de moeite waard is om geleefd te worden, ook zonder dat je die nieuwe baan hebt. Zorg voor leuke, ontspannen momenten. Creëer situaties waarin je je weer nuttig kunt voelen, weer kunt lachen, positieve feedback kunt krijgen. Door alsnog die cursus Italiaans te gaan doen, weer in een bandje te gaan spelen of vrijwilligerswerk te gaan doen. Neem een afwijzing niet persoonlijk op. Je hebt nu eenmaal regelmatig met vooroordelen te maken. Maar kijk ook wat er wél van te leren valt.
  5. Blijf netwerken en doe het luchtig. Voer gesprekjes via jouw LinkedIn (vaak tweede lijn: de contacten van jouw contacten). Het gaat om korte gesprekjes waarin je kunt informeren naar een branche, een rol, naar de vraag naar mensen met jouw achtergrond. Zorg dat veel mensen weten dat je je aan het oriënteren bent, maar leg er niet te veel druk op. Als het een leuk gesprekje is, zit je sowieso wel in hun hoofd.

Geen spitsuurproblematiek en andere voordelen van jou

Een nieuwe baan vinden als je (ruim) 50-plus bent, is minder gemakkelijk, maar er is wel voorzichtig een kanteling zichtbaar. Als je je bewust bent van een aantal vooroordelen en je die niet te persoonlijk opneemt, heb je de meeste kans dat je deze periode succesvol kunt afsluiten. En ja, een beetje meer focus op jouw vooroordelen, zoals: stabiliteit en meer flexibiliteit in tijd dan de dertigers, is ook goed om de mindset van de recruiters een beetje te veranderen.