De voordelen van WW (Warm Weggaan)

Hoe je huidige werkgever je kan helpen aan een nieuwe baan.

Je bent er wel uit: je wilt een stap zetten. Je groeit niet meer echt of bent gewoon minder gemotiveerd aan het raken. Maar je hebt er geen enorme haast mee. Dan verkeer je in een heel fijne positie. Het is belangrijk dat je je dat realiseert, omdat je anders wellicht onvoldoende gebruikt maakt van de voordelen van jouw warme positie.

Jouw belang bij een opgewekt afscheid

Warm weggaan staat tegenover het koude afscheid, waarbij je geen gebruik meer kunt maken van wat de organisatie te bieden heeft. Bij voorbeeld de mogelijkheid om intern advies te krijgen, relevante ervaringen op te kunnen doen in projecten, via stages of door vervanging. Maar ook: om deel te kunnen nemen aan interne trainingen, betaalde opleidingsdagen te krijgen en kans te hebben op interne vacatures.

Maar de belangrijkste voordelen zijn misschien wel deze:

De kruiwagen: als je het open speelt kun je je interne contacten vragen of ze een gesprek kunnen regelen bij iemand uit hun netwerk. Je komt dan op een heel andere manier binnen. Dat kan zowel via een heel sympathieke collega als met de manager die jou eigenlijk weg wil hebben.

De ambassadeur: je kunt contacten leggen vanuit naam van je werkgever. Om daarmee met allerlei mensen in gesprek te komen, die niet in de selectie stand staan. Die jou welwillend tegemoet treden, omdat ze vanuit gelijkwaardigheid op zoek zijn naar hun voordeel.

Ook je werkgever wil graag dat je positief blijft

Als je eenmaal afscheid hebt genomen (zelfs als je zelf opstapt) is de liefde vaak snel bekoeld en ben je op jezelf aangewezen. Soms is de steun bij het vinden van een nieuwe baan afgekocht via outplacement, maar bijna altijd ben je beter af met de warme variant. De werkgever heeft er ook belang bij dat jij positief blijft. Immers, de kans dat je binnen de branche blijft, nog klanten spreekt, misschien zelfs klant wordt, is groot. Stap dus nooit op zonder overleg als je nog geen andere baan hebt (ook dan eigenlijk niet), laat je frustratie nooit de overhand krijgen. Als je toch weg wilt, dat al zeker weet, is er ook weinig meer te verliezen, alleen maar wat te winnen. Voor beide partijen.