Toe aan echt heel ander werk?

Wees wijs en volg niet alleen je hart: 7 tips om doordacht te sturen als je iets heel anders wilt gaan doen

 Soms ben je helemaal klaar met een baan, een vak en/of een organisatie: je wilt het roer rigoureus omgooien. En dat kan heel verstandig zijn; ons werkzame leven duurt vaak nog veel te lang om tegen je zin de rit uit te rijden. Tien jaar lang met tegenzin naar je werk, dat wil niemand.

Opwekkende voorbeelden

Zo’n hele nieuwe carrière kan ook prima uitpakken. Zo is de secretaresse (en goede vriendin) uit een eerdere baan, alweer jaren een uiterst succesvol directeur van een basisschool. Ik ken nog flink wat mensen die mensen die tot hun tevredenheid een grote stap maakten: van bouwkundige naar docent op een Hogeschool of van juridisch adviseur naar HR-manager, bijvoorbeeld.

Of: meer stress dan daarvoor

Het kan echter ook verkeerd uitpakken: als je keuze zorgt voor veel financiële stress of andere onvoorziene nadelen heeft. Als je niet goed weet welke richting je nog uit kunt sturen en je gevangen voelt in een situatie die misschien wel slechter voelt als daarvoor.

Hoe jij spijt kunt voorkomen

Mensen die tevreden waren over hun keuzen, hadden een aantal zaken anders gedaan dan de spijtoptanten. Hierbij 7 tips:

  1. Neem geen beslissingen als je tegen overspannenheid aanzit. Als je te lang bent blijven hangen in een baan/organisatie met een steeds groeiende tegenzin, gaat het mogelijk niet zo goed met je. Mogelijk ben je moe en regelmatig behoorlijk gefrustreerd. Je loopt het risico van je stap vooral een vlucht te maken. Als je op het punt staat om om te vallen, neem dan eerst afstand en probeer tot rust te komen. Liefst niet door je baan op te zeggen, maar door vrij te nemen. Als je geen vrije dagen meer hebt, zorg dan voor meer mentale vrijheid. Realiseer je dat de focus moet liggen op gezond blijven en een stap zetten en schakel terug naar een lagere versnelling. Kijk of je vaker thuis kunt werken, neem afscheid van extra taken.
  2. Pas op dat je niet te hard tegenstuurt.  Je hebt een sterk verlangen naar iets nieuws, iets heel anders. Weg van al dat gedoe, weg van die hectiek of van die dufheid. Je loopt met al je verlangens de kans terecht te komen in een omgeving of baan die de oplossing is voor nu, maar niet voor de langere duur.  Als je stuurt op eenvoud en rust, ga je je waarschijnlijk na een tijdje ergeren aan het gebrek aan uitdaging of professionaliteit.  Of aan te veel routine.  Kijk dus ook goed wat je eigenlijk wel fijn vindt aan je baan. Probeer scherp te krijgen welke vanzelfsprekendheden belangrijk voor je zijn. Niet om persé te blijven, maar wel om een goede volgende stap te kunnen zetten.
  3. Weet wat je wilt: een andere baan of een andere baas? Waar wil je vanaf en/of wat wil je meer? Als je helder hebt waar je het om gaat, weet je in welke richting je moet zoeken. Wellicht is het niet zo zeer een andere inhoud, maar een ander type manager, een andere omgeving of een nieuwe rol.
  4. Neem de tijd. Het kost tijd om erachter te komen wat je precies wilt en waar je mogelijkheden liggen. Of om een opleiding te volgen of bepaalde relevante ervaring op te doen. Een reden om niet te wachten tot het water je aan de lippen reikt, maar op tijd in gesprek te gaan (met HR, een loopbaancoach of met vrienden) over je verlangens:
  5. Benut je bagage. Als je in je nieuwe omgeving weinig van je opgebouwde kennis en ervaring gebruikt, word je automatisch weer de junior. Soms kan het niet anders, maar maak die keuze wel bewust. Het betekent vaak dat je behoorlijk wat moet inleveren op je salaris en misschien ook dat je opeens aangestuurd wordt op een manier die je al jaren achter je had gelaten.  Maar vaak kun je echt iets anders doen, zonder al je kennis en ervaring weg te gooien.
  6. Neem niet de eerste afslag: onderzoek breed. Misschien heb je al helemaal helder wat je wilt, maar neem anders de tijd om even goed te onderzoeken.  Als je te snel je keuze maakt, mis je misschien wel opties die je veel beter passen. Heel veel banen vallen buiten jouw directe gezichtsveld. Door veel in gesprek te gaan, vul je je kennis aan en kom je wellicht terecht in een baan waarvan je nu nog nooit hebt gehoord.
  7. Toets je beelden van de droom die je hebt. Dat docentschap, die overstap naar de gemeente, dat zelfstandig ondernemerschap: hoe is dat nu echt? Spreek verschillende mensen die er werken om te voorkomen dat je je lang aan het voorbereiden bent op iets dat je toch eigenlijk helemaal niet past.

Verwacht je niet teveel van je werk?

Misschien willen we soms ook wel te veel geluk uit ons werk halen. Misschien mag werk ook gewoon ok zijn, zonder dat je er de echte uitdaging vindt of collega’s waar je vrienden mee bent. Soms is een nieuwe hobby ook een goede optie om invulling te geven aan je verlangens. Bij voorbeeld in een bestuursfunctie waar je wél betrokken bent bij de strategie of het gevoel hebt een wezenlijke bijdrage aan de samenleving te kunnen leveren, of in dat koor waar je je creativiteit kwijt kunt en fijne nieuwe vrienden hebt. Bijsturen is goed, laten we ons werk ook niet verantwoordelijk maken voor ál ons geluk.